Thursday, February 05, 2009

My Favourite Dish

SAMBAL IKAN BILIS KERING DAN TELUR PUYUH

Bahan-bahan
50 gram ikan bilis kering yang dibuang kepala, tulang dan isi perut
15 biji telur puyuh, direbus sehingga masak dan dikupas
2 biji bawang besar, dikupas dan dihiris
5 ulas bawang putih, dikupas dan dihiris
50 gram cili kering, direndam dalam air panas dan dituskan
2 sudu teh belacan yang dihancurkan
150 ml air
1 1/2 sudu besar asam jawa
200 ml air
190 ml minyak masak
1 1/2 sudu besar gula, atau secukup rasa Garam secukup rasa

Cara
1. Cuci ikan bilis kering hingga bersih dan rendam dalam air selama 5 minit. Tuskan.
2. Kisar bawang besar, bawang putih, cili kering dan belacan bersama 150 ml air hingga rempah halus. Bubuh rempah ke dalam mangkuk.
3. Ramas asam jawa dengan 200 ml air dan perah airnya ke dalam mangkuk bersih.
4. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis rempah kisar sehingga pecah minyak dan naik bau (selama 15 hingga 20 minit).
5. Masukkan ikan bilis, kacau sehingga ikan masak (5 minit). Tambah sedikit air jika sambal terlalu pekat.
6. Tambah air asam, kacau dan biarkan mendidih. Masukkan telur puyuh, kacau rata-rata dan renihkan selama 5 minit.
7. Perasakan dengan gula dan garam. Padamkan api dan hidangkan.

2 comments:

HalaQa@Brunei said...

biar betul ehhh favourite dish - sambal ikan bilis ikan puyuh..... sejak bila ehhhh

Jamilah said...

bukan ikan puyuh.. telur puyuh lah.. hehehe..